På temat att investera i sig själv är ju tid den viktigaste valutan. För mig handlar det väldigt mycket om att på olika sätt dra ner på tiden man använder till aktiviteter som inte ger en mycket. T.ex. skrev jag lite om att ha städhjälp tidigare, vilket avlastar mycket.

Klippa sig själv

Hårtrimmer eller sax??

Tyvärr kan man ju inte anlita folk för att göra allting, om man inte är rik såklart. Men det finns andra sätt där man faktiskt kan både spara in pengar och tid. Att klippa sig själv och övriga familjemedlemmar genom att köpa en hårtrimmer är ett bra exempel. Här hittar du bra information om hårtrimmers.

Det är faktiskt något min mamma lärde mig. När jag var liten klippte hon hela familjen och sparade in tusentals kronor varje år, även tid. Gör man det lite effektivt, t.ex. genom att klippa alla på samma gång sparar man in massor mer tid. Nu har jag en ganska enkel frisyr att underhålla och det enda jag behöver är en hårtrimmer och en sax för att klippa topparna ibland.

Det är f.ö ganska kul att klippa, både sig själv och andra. Har dock inte klippt andra så mycket, men skaffar jag en pojkvän någon gång i framtiden lär jag klippa honom. Förhoppningsvis är det en rakad man, det ser verkligen härligt ut att dra en hårtrimmer genom håret och se hur det nästan är som päls som åker bort.

Paretoprincipen

Paretoprincipen kallas också 80/20-regeln och är ett mycket effektivt mindset att ha när det gäller att lösgöra tid och pengar. Det bygger på att generellt sätt i aktiviteter så genererar 20% av insatsen 80% av resultatet. Vad innebär det för vardagsaktiviteter och hur applicerar man det på sitt eget liv? Rent allmänt betyder det att du ska identifiera vilka 20% av din insats det är som genererar störst avkastning. Detta gäller för både tid och pengar, och allting egentligen. För att återkoppla till att klippa sig själv och sin familj kan man säga att klippa alla på samma gång är att följa paretoprincipen. Jämför det med att klippa alla en gång i taget, då måste man plocka fram hårtrimmer, sax och andra klippredskap samt städa undan hår och så vidare flera gånger, det tillsammans tar säkert längre tid än själva klippningen.

Så är det för många aktiviteter, så testa några dagar att fokusera på vad det är som faktiskt ger resultat i olika aktiviteter så kommer du märka att det är en liten del av jobbet som drar det stora lasset. Då skalar du bort oeffektiv tidsanvändning och gör samma sak igen. Efter några cykler har du antagligen lösgjort massor av tid.