I detta inlägg tänkte vi ta upp en väldigt grundläggande men ändå viktig sak. Nämligen att förenkla och effektivisera sin vardag! Alla har vi sysslor som vi behöver göra varje dag, men vissa är mindre viktiga än andra. Med hjälp av lite eftertanke och analys kan man ofta effektivisera flera sysslor, göra sig av med några och få hjälp med några!

1. Anlita hemhjälp

Flyttstädning är en populär tjänst.

Några av de största och mest tidskrävande sysslorna är de som utförs i hemmet. Hemhjälp har blivit allt vanligare de senaste åren, mycket tack vare rutavdraget. Den vanligaste hjälpen i hemmet är vanlig vardagsstädning, men även flyttstädning är ett populärt alternativ.

Jag personligen anlitade hjälp med flyttstädning i Borås när jag flyttade till Göteborg. Detta frigjorde tid för mig och jag kunde fokusera på att magasinera mina tillhörigheter hos mina föräldrar i Borås istället. Andra bra tjänster man kan köpa för hemmets sysslor är: Barnpassning, trädgårdsskötsel och matlagning.

2. Åk kollektivt och plugga eller jobba

Att åka kollektivt är inte bara bra för miljön, det kan även frigöra tid. Det passar inte alla, men för de som kan plugga eller jobba var som helst (vilka blir mer och mer) är det perfekt att åka kollektivt istället för att ta bilen. Åker du bil har du väldigt begränsade möjligheter till att göra vettiga saker, förutom just att köra bil. Men på en buss, tunnelbana, spårvagn och liknande kan du i lugn och ro studera eller arbeta. Eller varför inte bara koppla av och läsa en bok.

3. Eliminera dåliga rutiner

Många av oss har tyvärr lite dåliga rutiner vi gör i vardagen. Dessa tar ofta tid och för inget gott med sig. Ta dig själv i kragen och se över vad du gör under en dag. Kanske hittar du flera onödiga saker du gör som du kan skippa helt. Till exempel att gå ut för en cigg kan ta 5-10 minuter, tid du hade kunnat använda till något mycket vettigare.

4. Effektivisera allt du gör

Det fjärde och sista rådet är också det mest krävande. Ibland kan det vara svårt att se exakt hur man ska kunna effektivisera en viss syssla. Men ofta handlar det om lite planering och struktur bara. Ett enkelt tips är att göra saker i större satser. Istället för att göra en kedja av småsaker kanske man kan göra flera liknande samtidigt. Ett exempel kan vara att svara på alla sina email på samma gång, istället för att logga in då och då och svara på ett i taget.

// Maja